Noc Biologów
NOC BIOLOGÓW
w Piątek, 13 stycznia 2017
lodz

Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Uniwersytet Łódzki

Ul. Banacha gru-16

90-237 Łódź

Program   szukaj    układ godzinowy    układ tabelaryczny

 wykłady


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-17:30

Śmiercionośne pułapki roślin mięsożernych.

Prowadzą: dr hab. Ewa Gajewska, Katedra Fizjologii i Biochemii Roślin

Bez ograniczeń

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

120

Nie

17:45-18:15

Związki zapachowe czyli co się znajduje w perfumach.

Prowadzi: dr Anna Pieniążek

Wykład poświęcony naturalnym i syntetycznym związkom zapachowym, działaniu zmysłu węchu oraz sposobom przygotowywania perfum i wód toaletowych.

od 15 lat

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

120

Nie

18:45-19:15

Podróż tam, gdzie słońce nie dociera - czyli fakty i mity o potworach oceanicznych.

Prowadzą: prof. dr hab. M. Błażewicz-Paszkowycz, Katedra Zoologii Bezkręgowców i Hydrobiologii

Krakeny, węże morskie, gigantyczne chimery i lewiatany, uwodzicielskie syreny
i ośmiornice zatapiające okręty wraz z załogą, to tylko niektóre ze stworzeń na liście enigmatycznych potworów morskich. Histeryczna panika tych, którzy widzieli je na własne oczy, ubrana w odpowiednie słowa, była źródłem ustnie przekazywanych, mrożących krew w żyłach opowieści. Współczesne badania oceanobiologiczne z zastosowaniem najnowocześniejszych osiągnięć techniki – zdalnie sterowanych podwodnych robotów, kamer time-lapse, podwodnych dronów i landerów – coraz bardziej przekonująco pozwalają rozwikłać wiele z tajemnic i postawić granicę między tym, co było wytworem ludzkiej wyobraźni, a realnie istniejącymi zwierzętami. Ich kształty, formy i ubarwienie może rzeczywiście zadziwiać, fascynować, przerażać i być źródłem inspiracji filmów Science Fiction, chociaż wszystkie naprawdę istnieją i są wynikiem działania milionów lat ewolucji.

od 12 lat

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

120

Nie

19:30-20:00

Gorzka, słodka, orzechowa – skąd się wzięła czekolada?

Prowadzą: dr Anna Bomanowska, dr Agnieszka Rewicz, dr Grzegorz J. Wolski – Katedra Geobotaniki i Ekologii Roślin

W trakcie wykładu słuchacze poznają historię czekolady jak i będą mogli skosztować czekolad o ciekawych smakach.

od 10 lat

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

120

Nie

 Prelekcje


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

18:45-19:15

Symbiotyczni przyjaciele - rizobia i rośliny.

Prowadzą: Jarema Wódka, dr Dominika Drzewiecka - Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Szanowni Państwo, jeżeli uważacie, że bakterie mogą nam jedynie szkodzić serdecznie zapraszamy na wykład, który ukaże Państwu jedną z wielu pozytywnych stron bakterii. Dowiecie się w jaki sposób bakterie są pożyteczne dla roślin, a w efekcie i dla nas - ludzi.
Na prelekcji omówione zostanie ogólnie pojęcie symbiozy, przebieg i znaczenie symbiozy rizobiów z roślinami motylkowatymi oraz znaczenie tego procesu w gospodarce. Serdecznie zapraszamy!

od 12 lat

Sala seminaryjna Bfi 54, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

40

Nie

19:00-19:30

MythBusters – szczepionki.

Prowadzą: Klaudia Łukasiewicz, Adrian Bekier, dr hab. Beata Sadowska, prof. nadzw. UŁ – Sekcja Mikrobiologiczna SKNB

Zapraszamy Państwa na wykład poświęcony obalaniu mitów dotyczących szczepionek, wyjaśnimy co leży u podstaw ruchu antyszczepionkowego i jakie zagrożenia niesie on ze sobą. Wspomnimy również nieco o tym, jak powstały szczepionki i nakreślimy ich działanie. W czasie wykładu dowiedzą się Państwo jakie istnieją rodzaje szczepionek, które z nich powinniśmy przyjmować wszyscy, a które niekoniecznie. Postaramy się również w prosty sposób przedstawić jak produkuje się szczepionki, a także opowiemy o nowinkach ze świata wakcynologii.

od 12 lat

Sala seminaryjna Bch 1, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

40

Nie

19:45-20:15

Czy bakterie chorują? – krótki wykład o niedoli bakterii.

Prowadzą: Mateusz M. Urbaniak, dr Dominika Drzewiecka – Sekcja Mikrobiologiczna SKNB

Chorują ludzie, chorują zwierzęta, chorują rośliny. Czy zastanawiali się kiedyś Państwo czy tak ewolucyjnie proste organizmy jednokomórkowe jak bakterie również spotyka podobna niedola? W ramach wykładu udowodnimy Państwu, iż bakterie wykazują specyficzne stany porównywalne do zakażeń bakteryjnych i wirusowych występujących u innych organizmów. Wyjaśnimy pojęcia bakterii drapieżnych oraz bakteriofagów. Opiszemy rolę bakterii drapieżnych i bakteriofagów dla samych mikroorganizmów, a także ich zastosowanie w medycynie i przemyśle.

od 12 lat

Sala seminaryjna Bch 1, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

40

Nie

20:15-21:00

Jak pomagać naszym mniejszym braciom – czyli jak właściwie dokarmiać zwierzęta zimą.

Prowadzą: Karolina Kuświk, Zuzanna Mrowińska, dr Katarzyna Zielińska

Prelekcja na temat właściwego dokarmiania zwierząt zimą. W programie także konkurs fakty/mity w dokarmianiu i pomocy zwierzętom.

od 7 lat

Sala seminaryjna Bch 1, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

40

Nie

20:15-21:00

Zagłębiając się w "Polską dżunglę".

Prowadzi: mgr Anastazja Krzyżanowska

Prelekcja na temat ekologii Polskich lasów nadrzecznych.

od 12 lat

Sala seminaryjna Bfi 54, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

40

Nie

20:15-21:00

Filmowe kreacje bezkręgowców kontra rzeczywistość.

Prowadzą: Sylwia Pietrzak, Łukasz Ciupiński, dr Anna Jażdzewska– Sekcja Zoologii Bezkręgowców

Kino spełnia ważną rolę w oswajaniu z bezkręgowymi zwierzętami, może zarówno pomóc spojrzeć na nie z empatią zamiast jak na potencjalne zagrożenie, które należy jak najszybciej zgnieść butem, ale także budować mity wokół niekoniecznie groźnych stworzeń.
Wiele elementów fabuły filmowej przekłamuje rzeczywistość, bądź zostawia pewne aspekty niedopowiedziane. Chcemy pokazać, że w naturze niektóre rzeczy są bardziej złożone i warto się w nie zagłębić, bo rzeczywistość potrafi czasem przyćmić najlepszy scenariusz.
Czekamy na Was z ubranymi owadami, królestwem mrówek, wariacjami na temat pasożytów, zmutowanymi pająkami, krocionogami i wijami. Przetrząśniemy kino począwszy od bajek, przez różnej maści produkcje fabularne, na horrorach skończywszy.

od 14 lat

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

120

Nie

 Gry i zabawy


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Upoluj botanicznego Pokemona.

Prowadzą: Jolanta Zakrzewska, dr Agnieszka Rewicz oraz studenci z Sekcji Botanicznej SKN, dr Anna Bomanowska, dr Grzegorz J. Wolski - Polskie Towarzystwo Botaniczne Oddział Łódzki

Zapraszamy do wspólnej nauki przez zabawę. Dzięki nam zobaczysz, że świat wirtualny ma swoje pierwowzory w rzeczywistości, również w roślinach! W naszej grze sam będziesz docierać do kolejnych stacji gdzie czekać na Ciebie będą pokemonowo-botaniczne zagadki.

I termin, godz. 17.00 - szkoła podstawowa,
II termin, godz. 18.00 - szkoła ponadpodstawowa

od 6 lat

Budynek D (spotykamy się w głównym holu), ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

17:15-18:15

MALUCHY na START!

Prowadzą: prof. nadzw. UŁ dr hab. Magdalena Łabieniec-Watała, mgr Joanna Hertel, Marlena Zygała

Dzieciństwo powinno zawsze kojarzyć się z zabawą, dobrym nastrojem
i uśmiechniętą buzią. A gdy tej zabawie towarzyszy zdobywanie wiedzy – wówczas osiągamy wyższy stopień wtajemniczenia. Dlatego zapraszamy naszych najmłodszych Milusińskich do wspólnego odkrywania tego co drzemie w naszych umysłach i ciałach. Dla najaktywniejszych przewidziano niespodzianki. Zapraszamy!

od 4 do 6 lat

Instytut Biofizyki, budynek D (spotykamy się w głównym holu), ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Upoluj botanicznego Pokemona.

Prowadzą: Jolanta Zakrzewska, dr Agnieszka Rewicz oraz studenci z Sekcji Botanicznej SKN, dr Anna Bomanowska, dr Grzegorz J. Wolski - Polskie Towarzystwo Botaniczne Oddział Łódzki

Zapraszamy do wspólnej nauki przez zabawę. Dzięki nam zobaczysz, że świat wirtualny ma swoje pierwowzory w rzeczywistości, również w roślinach! W naszej grze sam będziesz docierać do kolejnych stacji gdzie czekać na Ciebie będą pokemonowo-botaniczne zagadki.

I termin, godz. 17.00 - szkoła podstawowa,
II termin, godz. 18.00 - szkoła ponadpodstawowa

od 6 lat

Budynek D (spotykamy się w głównym holu), ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

18:15-19:15

Uwolnij swoją energię i pokaż na co Cię stać!

Prowadzą: prof. nadzw. UŁ dr hab. Magdalena Łabieniec-Watała, mgr Joanna Hertel, Marlena Zygała

W naszym organizmie nieustannie produkowana jest energia … odpowiadają za to małe organelle komórkowe, które nazywamy mitochondriami. Co to są mitochondria? Jak pracują? Dlaczego są takie ważne dla naszego organizmu? Na te pytania odpowiemy sobie podczas krótkiej prelekcji na temat tych niezwykłych składników komórkowych.
A potem zaprosimy naszych Gości do udziału w grach i zabawach, w których będą musieli udowodnić, że mają dużo siły i energii. Na tych uczestników, którzy wykażą się najwyższą wydajnością energetyczną podczas tej niezwykłej NOCY czekają atrakcyjne nagrody.

10-12 lat

Instytut Biofizyki, budynek D (spotykamy się w głównym holu), ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

 Pokazy


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-22:00

Dodaj ciuchom rumieńców – rośliny źródłem ekologicznych barwników.

Prowadzą: dr Marzena Wielanek, Olechowska Emilia

Dla proekologicznie nastawionych osób rośliny mogą być bogatym źródłem naturalnych barwników. Wykorzystanie barwników obecnych w roślinnych odpadach pochodzących z przemysłu i z gospodarstw domowych jest również świetnym sposobem „zarobienia na śmieciach”. Uczestnicy przekonają się, jak różne efekty można uzyskać farbując włókna wełny barwnikami pochodzenia roślinnego, a osoby z zacięciem artystycznym uplotą sobie coś pamiątkowego.

Bez ograniczeń

Sala W27 (akwarium D), Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Nie wszystko mydło, co się pieni – roślinne saponiny.

Prowadzą: : dr Marzena Wielanek, mgr Katarzyna Jas

Saponiny zmniejszają napięcie powierzchniowe roztworów wodnych, wywołując efekt pienienia. Gatunki roślin bogate w saponiny są interesującym wyborem dla osób pragnących korzystać z naturalnych środków myjących i piorących. Uczestnicy w reakcji chemicznej odróżnią roztwór mydła od roztworu saponin, ubiją saponinową pianę oraz rozegrają konkursu na największe saponinowe „bańki mydlane”.

Bez ograniczeń

Sala W27 (akwarium D), Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

JAK TĘCZA PRZYSŁUŻYŁA SIĘ NAUCE.

Prowadzą: dr Aneta Żabka; dr Konrad Winnicki; dr hab. Justyna Polit, prof. UŁ (Katedra Cytofizjologii)

Zadziwiający wielobarwny łuk, pojawiający się na zapłakanym niebie, oświetlonym smugą światła słonecznego, stał się inspiracją już dla starożytnych poszukiwaczy prawdy. Współcześni badacze zamknęli tęczę w mikroskopie i przez jej kolory patrzyli na świat. Co ujrzeli? - przekonasz się sam.

od 6 lat

Katedra Cytofizjologii UŁ; pok. Cyt 2 i Cyt 10; Budynek D; ul Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

ZAPYTAJ ROŚLINĘ SKĄD SIĘ WZIĘŁA.

Prowadzą: Marharyta Audzei, Marcin Hołota - członkowie KNB, Sekcji „HOMUNCULUS”; opiekunowie Koła - dr Aneta Żabka, dr Konrad Winnicki, dr hab. Justyna Polit, prof. UŁ; Katarzyna Mielczarz, Andrzej Stępiński - członkowie KNB, Sekcji „IRIS”; opiekunowie koła - dr Agnieszka Wojtczak; dr hab. Dariusz Stępiński, prof. UŁ; dr hab. Katarzyna Popłońska, prof. UŁ.

Jeśli zapytasz roślin skąd się wzięły, to chętnie opowiedzą Ci historię swojego życia. Zaproszą Cię przed szklany obiektyw i w dużym powiększeniu pokażą rodzinny album. Poznasz ich rodziców, zobaczysz jak wyglądały zanim przyszły na świat, policzysz ich rodzeństwo, przekonasz się jak samodzielne są jako dzieci, kiedy stają się dorosłe, co wytwarzają i nad czym pracują.

od 6 lat

Katedra Cytofizjologii UŁ; hol; Budynek D; ul Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

WYSTRZAŁÓW KILKA – I O CO TEN DYM?

Prowadzą: Mateusz Wróblewski - Członek Koła Naukowego Biologów, Sekcji Biologii Komórki „HOMUNCULUS”przy Katedrze Cytofizjologii UŁ; opiekunowie Koła - dr Aneta Żabka; dr Konrad Winnicki; dr hab. Justyna Polit, prof. UŁ; mgr Marta Gabryelczyk

Będziesz zadziwiony, gdy z kłębów dymu wyłoni się baśniowy ogród i zaczną śpiewać ptaki. Zachwycisz się, gdy w blasku migoczących gwiazd, pary barw przechadzać się będą po mlecznej drodze. Zaskoczy Cię humorzasta ciecz, która zarumieni się zawstydzona, by zaraz po tym zzielenieć z zazdrości o mały wulkan, który wybuchł z radości.

od 6 lat

Katedra Cytofizjologii UŁ; sala 21; Budynek D; ul Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-18:00

Roślina też ma włosy!

Prowadzą: dr Tomasz Rewicz - Pracownia Obrazowania Mikroskopowego i Specjalistycznych Technik Biologicznych, dr Agnieszka Rewicz, mgr Przemysław Tomczyk – Katedra Geobotaniki i Ekologii Roślin

Przy użyciu elektronowego mikroskopu skaningowego (SEM) obejrzymy nasiona, liście, pyłki u różnych roślin. W trakcie pokazu uczestnicy będą mogli wykonać preparat z własnego włosa oraz otrzymać jego zdjęcie skaningowe.

od 6 lat

Budynek A Wydziału BiOŚ, ul. Banacha 12/16, V piętro sala 5.10

brak miejsc

Tak

17:00-22:00

Kino kontra rzeczywistość, czyli bezkręgowce na ekranie.

Prowadzą: Członkowie Sekcji Zoologii Bezkręgowców, opiekun: dr Anna Jażdżewska

Przedstawimy Państwu jak filmy i bajki kształtują postrzeganie zwierząt bezkręgowych. Postaramy się odpowiedzieć na pytania czy naprawdę warto iść po rozum do mrówek i czy owadom zdarza się nosić ubrania, a także skąd wzięły się Pokemony. Pokusimy się o zdradzenie, co było inspiracją do stworzenia Predatora oraz zastanowimy czy pierwowzory filmowych pająków mutantów są naprawdę takie niebezpieczne. Jak co roku nasze pokazy uświetnią żywe zwierzęta z naszej sekcyjnej hodowli.

Bez ograniczeń

Ogród zimowy, Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Pięćdziesiąt twarzy drobnoustrojów.

Prowadzi: Sekcja Mikrobiologiczna SKNB

W trakcie tego pokazu będą mieli Państwo możliwość podejrzeć jak wygląda praca mikrobiologa. Zaprezentujemy podstawowy sprzęt laboratoryjny, którym posługujemy się w naszej pracy, a także pokażemy w jaki sposób można posiewać drobnoustroje. Dowiedzą się Państwo również o specjalistycznych podłożach diagnostycznych. W dalszej części pokazu przedstawimy najróżniejsze drobnoustroje wyhodowane na podłożach wzrostowych. Będą mogli Państwo obejrzeć mikroorganizmy znajdujące się w powietrzu, wodzie oraz glebie, ale również na przedmiotach użyteczności publicznej oraz w naszym organizmie. Pokażemy jak różne zabarwienia mają kolonie drobnoustrojów i przedstawimy ich specyficzne zdolności do rozkładu różnorakich substancji czy też zmieniania pH środowiska wzrostu.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Rośliny mięsożerne i barwniki spożywcze – podwójna natura w hodowlach in vitro.

Prowadzą: : mgr Mateusz Wala i mgr Małgorzata Żyźniewska, Sekcja Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów UŁ

Hodowla roślin w warunkach in vitro jest często wykorzystywaną metodą w laboratorium. Niezbędne są do tego dokładnie dobrane warunki, a wszelkie zanieczyszczenia spowalniają lub hamują wzrost roślin. Podobny wpływ na rośliny mogą mieć sztuczne barwniki dodawane do wielu popularnych produktów spożywczych. Bez wątpienia kolorowe podłoża nie służą organizmom o podwójnej (przerażającej i pięknej) naturze – rosiczkom. Wśród osobliwości przyrodniczych rośliny mięsożerne zajmują szczególne miejsce. Ze względu na to, że żyją one w ubogich środowiskach, wykształciły zdolność chwytania żywej zdobyczy. Pomimo licznych badań dotyczących mięsożerności u roślin, proces ten nadal skrywa wiele tajemnic. Jak i dlaczego rośliny polują? Czy niektóre z nich są wegetarianami? Zapraszamy na pokaz, w czasie którego przedstawimy wybrane gatunki rosiczek w warunkach naturalnych i in vitro oraz zademonstrujemy wpływ sztucznych barwników spożywczych na wzrost roślin.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Zgaś światło, otwórz umysł.

Prowadzi: Sekcja Mikrobiologiczna SKNB

Zapraszamy Was na wędrówkę w głąb oceanów, gdzie poznamy bakterie, które pokażą nam swoją magiczną zdolność- bioluminescencję. Razem odbędziemy drogę na powierzchnię, poznamy ich życie laboratoryjne, a w zamian zostaniemy zauroczeni ich blaskiem. Pokaz odbędzie się w specjalnie przygotowanej ciemni, gdzie najlepiej widoczne będzie ich światło.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Od rośliny do zapachu. Roślinna Perfumeria.

Prowadzą: dr Anna Wyrwicka, Marta Olszewska, mgr Aleksandra Witusińska, Sekcja Fizjologii i Ekobiotechnologii Roślin, SKN Biologów UŁ

Składniki, z których wykonane są perfumy decydują o ich zapachu, o sposobie działania, w końcu o magii, jaką roztaczają. Rośliny zachwycają nas nie tylko bogactwem swoich kolorów i kształtów, ale również całą gamą zapachów. Głównym składnikiem perfum są substancje zapachowe pochodzące ze świata roślinnego, które uzyskuje się najczęściej jako olejki z wybranych części roślin, kwiatów, liści. Jak powstają olejki eteryczne i dlaczego nie wszystkie rośliny ładnie pachną? Czym są roślinne perfumy i dlaczego należą do tych najlepszych i najbardziej pożądanych? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć podczas prezentacji zasobów naszej Roślinnej Perfumerii. Aromaterapia to przyjemny sposób na poprawę nastroju oraz zrelaksowanie się. Przygotowywana w trakcie prezentacji pachnąca niespodzianka pozwoli na nowe odkrycie zapachów roślin, które nas otaczają.

Bez ograniczeń

Sala W27 (akwarium D), Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Genetyka w barwach tęczy.

Prowadzi: Sekcja Genetyczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów

Młodzież i dzieci będą mogły dzięki zabawie poznać podstawowe zagadnienia związane z genetyką. Dzięki zabawą takim jak genetyczny-twister, kolorowanką, wykreślanką będą mogły przyswoić nową wiedzę. Sekcja Genetyczna SNKB przygotuje również proste eksperymenty pokazujące jak z owoców można wyizolować DNA oraz makiety ilustrujące budowę struktury DNA.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Z nauką przez świat!

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Młodych Biofizyków

Celem pokazów będzie wyjaśnienie młodym naukowcom, że biofizyka i tematyka
z Nią związana towarzyszy nam na co dzień. Jako Studenckie Koło Naukowe Młodych Biofizyków postaramy się pokazać, że przy pomocy ogólnodostępnych produktów można przeprowadzić interesujące eksperymenty, których mechanizm w prosty i przejrzysty sposób omówimy.

7-15 lat

Sala Bfi, Instytut Biofizyki, Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Mikrofabryki- czyli drobnoustroje w przemyśle.

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

W trakcie tego pokazu będą mogli Państwo poznać drobnoustroje najczęściej wykorzystywane w przemyśle. Uczestnicy pokazu dowiedzą się o metodach izolacji, hodowli i modyfikacji drobnoustrojów w celu zwiększenia ich możliwości przemysłowych. Pokażemy również wybrane szczepy grzybów mikroskopowych i drożdży ukazując ich wyjątkowe kształty i kolory. Podczas tego pokazu przedstawimy również różne rodzaje podłóż do hodowli drobnoustrojów oraz pokażemy jak wykonać takie podłoże w domu.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Uformuj żelkę - czyli reakcja immobilizacji.

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Prosta reakcja opierająca się na unieruchomieniu barwnika w żelu, może być sposobem na stworzenie fantazyjnych, barwnych kształtów. Przy pomocy pipet uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać żelki w dowolnym kolorze, a następnie ocenić ich strukturę.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Ukryty cukier w diecie a otyłość.

Prowadzi: Sekcja Biochemiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów

Wysoko przetworzone pokarmy, soki, czy tzw. „zdrowa” żywność, zawierają bardzo dużo cukru, dużo więcej, niż organizm jest w stanie wykorzystać. Zazwyczaj ludzie nie zdają sobie sprawy, jak wiele zbędnych słodkości znajduje się w popularnych produktach spożywczych. Rozważmy, dlaczego osoby otyłe są ciągle głodne- częściowo wynika to z tego, że nasza współczesna dieta jest pełna węglowodanów i ukrytych cukrów. Należy sobie uświadomić, że np. z dwóch kromek pełnoziarnistego pieczywa w krótkim czasie uwolnią się dwie łyżki stołowe cukru. Glukoza jest związkiem, który może być najlepszym przyjacielem, a zarazem najgorszym wrogiem człowieka. Mitochondria przekształcają cukier w ATP, który jest źródłem energii dla każdej komórki. Badania dotyczące konsumpcji wskazują, że każda osoba spożywa około 70 kg cukru rocznie, a „opychanie się” cukrem prowadzi do zmniejszenia wrażliwości komórek na insulinę, czyli do rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości i innych schorzeń np. ze strony układu krążenia.
Cukry obecne w produktach spożywczych można łatwo wykryć za pomocą prostych doświadczeń biochemicznych, które pozwalają na analizę zarówno jakościową, jak i ilościową tych związków. Analizie poddane zostaną produkty z codziennej diety.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Niepoznany świat glonów i grzybów w skali mikro i makro.

Prowadzą: Członkowie Sekcji Mykologiczno-Algologicznej Studenckiego Koła Naukowego Biologów, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

GLONY - organizmy obecne w niemalże wszystkich ekosystemach. Dzięki nim na naszej planecie miliony lat temu pojawił się drogocenny tlen, bez którego życie nie byłoby możliwe. Zabierzemy Was w podróż w nieznane, w mikrokosmos glonów, pokażemy Wam bogactwo fotosyntetyzujących mikroorganizmów, ukrytych w 29 podziemnych rzekach Łodzi.

GRZYBY - sprzymierzeńcy w walce z bakteriami, obiekt pożądania smakoszy i zachwytu grzybiarzy, ale też dzieci mroku, łącznicy ze światem bogów i doznań ponadzmysłowych. Poznaj GRZYBY, zobacz to, co zwykle kryją przed naszymi oczami. Odkryj nowy świat. MIKROŚWIAT.

Ogród zimowy, Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Barwny świat wnętrza komórek.

Prowadzą: dr Agnieszka Wojtczak, dr hab. Katarzyna Popłońska prof. UŁ, dr hab. Dariusz Stępiński prof. UŁ, dr Dorota Rybaczek, mgr Dorota Kasprzak

Podczas pokazu przedstawione zostaną różne techniki przygotowywania preparatów nietrwałych z tkanek roślinnych przeznaczonych do analizy w mikroskopie świetlnym. Uczestnicy zapoznają się z prostymi sposobami wykrywania substancji zapasowych oraz metodami lokalizacji kwasów nukleinowych w komórce.

8-15 lat

Cyt-1, budynek D Wydziału BiOŚ, Katedra Cytofizjologii

Bez ograniczeń

Nie

17:00-20:00

Niezwykły świat biochemii.

Prowadzą: Sekcja Biologii Molekularnej SKNB Opiekunowie: dr Paweł Jóźwiak, dr Ewa Forma, mgr Piotr Ciesielski, mgr Damian Jacenik

Biochemia to fascynująca nauka zajmująca się badaniem procesów leżących u podstaw funkcjonowania każdej żywej istoty. Czy wiesz, że odkrycia z zakresu biochemii mają zastosowanie w wielu dziedzinach życia, w tym przemyśle, medycynie, kryminalistyce? Uczestnicy pokazów będą mogli na chwilę przenieść się w niezwykły, czarujący i barwny świat biochemii i biologii molekularnej oraz sprawdzić się w roli szalonego naukowca i młodego kryminologa.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-22:00

Animowany Atlas Bioróżnorodności Łodzi.

Prowadzą: mgr Zuzanna Oleksińska - Katedra Ekologii Stosowanej, Poleski Ośrodek Sztuki

Animowany Atlas Bioróżnorodności Łodzi to dzieło młodych artystów uczęszczających na zajęcia w Poleskim Ośrodku Sztuki. Atlas prezentuje ponad 50 gatunków roślin i zwierząt występujących na terenie naszego miasta.

Bez ograniczeń

Budynek D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

18:00-19:00

Roślina też ma włosy!

Prowadzą: dr Tomasz Rewicz - Pracownia Obrazowania Mikroskopowego i Specjalistycznych Technik Biologicznych, dr Agnieszka Rewicz, mgr Przemysław Tomczyk – Katedra Geobotaniki i Ekologii Roślin

Przy użyciu elektronowego mikroskopu skaningowego (SEM) obejrzymy nasiona, liście, pyłki u różnych roślin. W trakcie pokazu uczestnicy będą mogli wykonać preparat z własnego włosa oraz otrzymać jego zdjęcie skaningowe.

od 6 lat

Budynek A Wydziału BiOŚ, ul. Banacha 12/16, V piętro sala 5.10

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Roślina też ma włosy!

Prowadzą: dr Tomasz Rewicz - Pracownia Obrazowania Mikroskopowego i Specjalistycznych Technik Biologicznych, dr Agnieszka Rewicz, mgr Przemysław Tomczyk – Katedra Geobotaniki i Ekologii Roślin

Przy użyciu elektronowego mikroskopu skaningowego (SEM) obejrzymy nasiona, liście, pyłki u różnych roślin. W trakcie pokazu uczestnicy będą mogli wykonać preparat z własnego włosa oraz otrzymać jego zdjęcie skaningowe.

od 6 lat

Budynek A Wydziału BiOŚ, ul. Banacha 12/16, V piętro sala 5.10

brak miejsc

Tak

 WARSZTATY/LABORATORIA


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

16:00-17:00

Wolne rodniki – dobre, złe, brzydkie…

Prowadzą: dr Aneta Balcerczyk, dr Paulina Sicińska, mgr Martyna Wojtala, Anita Salamon, Arkadiusz Dąbek, Varvara Vialichka

W czasie warsztatów uczestnicy zapoznają się ze specyfiką reakcji utleniania-redukcji, zbadają całkowitą zdolność oksydacyjną wybranych substancji spożywczych oraz rozszerzą swoją wiedzę o procesach wolnorodnikowych.

13-16 lat

Bfi-4 w budynku D gmachu Biologii, ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

16:00-16:45

Kolorowy świat biofizyki.

Prowadzą: dr Katarzyna Nowak, mgr Anna Lichota

Procesy i zjawiska biofizyczne są obecne w przyrodzie i w życiu codziennym. One też mogą być kolorowe i ciekawe. Uczestnicy warsztatów uzyskają odpowiedzi na pytania: Co to jest światło? Jak powstają barwy? Jakie promieniowanie pochłaniają roztwory o różnych kolorach? Ponadto, uczestnicy będą mieli możliwość przeprowadzenia barwnych reakcji chemicznych, samodzielnego wykonania doświadczenia związanego ze zjawiskiem równowagi oraz dowiedzenia się, czym tak naprawdę jest styropian.

10-12 lat

sala Bfi-6, Instytut Biofizyki, budynek D, ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

16:30-17:30

Fizjologia człowieka doświadczalnie, czyli jak „działa człowiek”.

Prowadzą: dr Renata Bocian, dr Magdalena Strzelczuk, dr Paulina Kaźmierska, mgr Anna Kobrzycka, mgr Bartosz Caban, mgr Paulina Kłos-Wojtczak, dr hab. Tomasz Kowalczyk

Fizjologia człowieka to dziedzina nauk biologicznych, która zajmuje się sposobem funkcjonowania ludzkiego organizmu. Najskuteczniejszym, ale również najciekawszym sposobem poznawania zjawisk fizjologicznych jest bezpośrednie badanie podstawowych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Podczas trwania warsztatów zaprezentujemy wybrane zagadnienia z fizjologii układu mięśniowego i krążenia. Sprawdzimy jak to się dzieje, że nasze mięśnie się kurczą i pozwalają nam na ruch? Na to pytanie odpowiemy podczas wykonywania doświadczeń, w trakcie których wywoływana będzie stymulacja elektryczna nerwów odpowiedzialnych za skurcz mięśni ręki. Wprawimy Was w zaskoczenie, gdy zmusimy Wasze mięśnie do skurczów. Zaobserwujemy również zmęczenie mięśni po długotrwałym wysiłku.
Wizyta u kardiologa najczęściej zaczyna się od przeprowadzenia prostego, ale bardzo ważnego badania elektrokardiograficznego (EKG), które odzwierciedla bioelektryczną aktywność serca. W kolejnym doświadczeniu wyjaśnimy Wam dlaczego EKG jest ważne dla oceny tego czy serce osoby badanej jest zdrowe i czy pracuje poprawnie. Ochotnicy zostaną przebadani przy pomocy aparatury EKG dzięki czemu zobaczą jak pracuje ich serce.
Na koniec zajęć proponujemy, możliwość sprawdzenia swoich zdolności pamięciowych (z zastosowaniem labiryntu pamięciowego) oraz sprawdzenia szybkości reakcji na bodźce (przy użyciu tzw. aparatu Piórkowskiego).

od 10 lat

Sala Neu 11, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

16:30-17:15

Jak hodować komórki w warunkach in vitro?

Prowadzą: dr Aneta Rogalska, mgr Marta Denel-Bobrowska

Warsztaty mają charakter laboratoryjny, na których uczestnicy zapoznają się ze sposobem hodowli komórek w warunkach in vitro. Przy użyciu mikroskopu będzie możliwość oceny morfologii komórek różnych typów nowotworów. Ponadto uczestnicy będą mogli wziąć udział w podstawowych oznaczeniach żywotności komórek poddanych działaniu szkodliwych czynników egzogennych.

14-18 lat

Sala BFI 23-23A, Instytut Biofizyki, budynek D, ul. Pomorska 141/143

1 z 8

Tak

17:00-18:00

Ujrzeć niewidoczne – świat bakterii.

Prowadzą: mgr Weronika Gonciarz, Członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Uczestnik będzie miał możliwość udziału w warsztacie z mikroskopowania, którego głównym celem będzie nauka wykonania preparatu mikroskopowego z drobnoustrojów probiotycznych występujących w kefirze, jogurtach czy soku z kiszonej kapusty i ogórków. Preparaty będą oglądane w mikroskopie świetlnym. Dodatkowo będzie można zobaczyć te mikroorganizmy gołym okiem, na podłożach mikrobiologicznych. Uczestnicy będą mogli również obejrzeć specjalnie przygotowane wcześniej preparaty mikroskopowe drobnoustrojów.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro budynek A, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:00-17:45

Kolorowy świat biofizyki.

Prowadzą: dr Katarzyna Nowak, mgr Anna Lichota

Procesy i zjawiska biofizyczne są obecne w przyrodzie i w życiu codziennym. One też mogą być kolorowe i ciekawe. Uczestnicy warsztatów uzyskają odpowiedzi na pytania: Co to jest światło? Jak powstają barwy? Jakie promieniowanie pochłaniają roztwory o różnych kolorach? Ponadto, uczestnicy będą mieli możliwość przeprowadzenia barwnych reakcji chemicznych, samodzielnego wykonania doświadczenia związanego ze zjawiskiem równowagi oraz dowiedzenia się, czym tak naprawdę jest styropian.

10-12 lat

sala Bfi-6, Instytut Biofizyki, budynek D, ul. Pomorska 141/143

8 z 12

Tak

17:00-22:00

W Krainie Deszczowców, czyli leśne eksperymenty wodne.

Prowadzą: mgr Joanna Boissé (Katedra Biochemii Ogólnej), mgr Monika Kicińska (Katedra Genetyki Molekularnej)

Zapraszamy na „wodne” warsztaty z pogranicza botaniki leśnej i biofizyki. Woda odgrywa wyjątkowo ważną rolę w środowisku leśnym. Zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i odkrywania wyjątkowych jej własności oraz ich wpływu na ludzi i na bogate środowisko leśne. Odpowiemy na pytanie, dlaczego mech nazywany jest leśną gąbką i obejrzymy go pod mikroskopem. Zbadamy wodę: deszczową, z kranu, mineralną, ze stawu, z akwarium, destylowaną. Odpowiemy na pytanie, czy i kiedy można chodzić po wodzie i co mają do tego detergenty. Zbudujemy leśny filtr glebowo-korzeniowy - czy uda nam się oczyścić wodę z leśnego stawu? Zaobserwujemy „ucieczkę” wody z liści roślin i spróbujemy zamrozić ją w roślinach. Warsztaty poprzedzone są prezentacją multimedialną.

Bez ograniczeń

Sala Bch 3 - Budynek D, ul. Pomorska 141/143

Bez ograniczeń

Nie

17:00-18:00

MasterChef w świecie drobnoustrojów.

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów sprawdzą czy drożdże są żywe? Czy potrafią jeść i oddychać? Młodzi naukowcy będą mogli sprawdzić czym żywią się drożdże oraz co powstaje w wyniku fermentacji z tych substancji. Uczestnicy będą mieli również okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami drożdży. Na warsztatach prowadzący pokażą także jak w warunkach domowych sprawdzić obecność skrobi, która pełni rolę magazynu substancji zapasowych dla roślin, w różnych owocach i warzywach oraz w produktach żywnościowych produkowanych z wykorzystaniem drobnoustrojów tj. jogurt, kefir czy mleko. Mali naukowcy dowiedzą się jak samodzielnie przygotować jogurt, oraz jak utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit wpływa na zdrowie człowieka.

7-12 lat

Sala 242, II piętro budynek A, Wydział BiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:15-18:15

Drobnoustroje wokół nas – warsztaty dla najmłodszych.

Prowadzą: Zuzanna Pawłowska, członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Czy wiecie:
- ile kilogramów bakterii w nas mieszka?
- dlaczego nasz telefon jest oblepiony mikroorganizmami?
- jakie choroby wywołują pleśnie?
- i czym możemy się zarazić od naszych pupili?
Zapraszamy Was serdecznie na krótki, skierowany głównie do najmłodszych wykład, połączony z możliwością oglądania drobnoustrojów pod mikroskopem. Ten warsztat przybliży Wam fascynujący świat drobnoustrojów!

6-10 lat

Sala 4.3, IV piętro budynek A, Wydział BiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

17:30-18:15

Jak hodować komórki w warunkach in vitro?

Prowadzą: dr Aneta Rogalska, mgr Marta Denel-Bobrowska

Warsztaty mają charakter laboratoryjny, na których uczestnicy zapoznają się ze sposobem hodowli komórek w warunkach in vitro. Przy użyciu mikroskopu będzie możliwość oceny morfologii komórek różnych typów nowotworów. Ponadto uczestnicy będą mogli wziąć udział w podstawowych oznaczeniach żywotności komórek poddanych działaniu szkodliwych czynników egzogennych.

14-18 lat

Sala BFI 23-23A, Instytut Biofizyki, budynek D, ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

18:00-19:00

Fizjologia człowieka doświadczalnie, czyli jak „działa człowiek”.

Prowadzą: dr Renata Bocian, dr Magdalena Strzelczuk, dr Paulina Kaźmierska, mgr Anna Kobrzycka, mgr Bartosz Caban, mgr Paulina Kłos-Wojtczak, dr hab. Tomasz Kowalczyk

Fizjologia człowieka to dziedzina nauk biologicznych, która zajmuje się sposobem funkcjonowania ludzkiego organizmu. Najskuteczniejszym, ale również najciekawszym sposobem poznawania zjawisk fizjologicznych jest bezpośrednie badanie podstawowych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Podczas trwania warsztatów zaprezentujemy wybrane zagadnienia z fizjologii układu mięśniowego i krążenia. Sprawdzimy jak to się dzieje, że nasze mięśnie się kurczą i pozwalają nam na ruch? Na to pytanie odpowiemy podczas wykonywania doświadczeń, w trakcie których wywoływana będzie stymulacja elektryczna nerwów odpowiedzialnych za skurcz mięśni ręki. Wprawimy Was w zaskoczenie, gdy zmusimy Wasze mięśnie do skurczów. Zaobserwujemy również zmęczenie mięśni po długotrwałym wysiłku.
Wizyta u kardiologa najczęściej zaczyna się od przeprowadzenia prostego, ale bardzo ważnego badania elektrokardiograficznego (EKG), które odzwierciedla bioelektryczną aktywność serca. W kolejnym doświadczeniu wyjaśnimy Wam dlaczego EKG jest ważne dla oceny tego czy serce osoby badanej jest zdrowe i czy pracuje poprawnie. Ochotnicy zostaną przebadani przy pomocy aparatury EKG dzięki czemu zobaczą jak pracuje ich serce.
Na koniec zajęć proponujemy, możliwość sprawdzenia swoich zdolności pamięciowych (z zastosowaniem labiryntu pamięciowego) oraz sprawdzenia szybkości reakcji na bodźce (przy użyciu tzw. aparatu Piórkowskiego).

od 10 lat

Sala Neu 11, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

brak miejsc

Tak

18:30-19:30

Drobnoustroje wokół nas – warsztaty dla najmłodszych.

Prowadzą: Zuzanna Pawłowska, członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Czy wiecie:
- ile kilogramów bakterii w nas mieszka?
- dlaczego nasz telefon jest oblepiony mikroorganizmami?
- jakie choroby wywołują pleśnie?
- i czym możemy się zarazić od naszych pupili?
Zapraszamy Was serdecznie na krótki, skierowany głównie do najmłodszych wykład, połączony z możliwością oglądania drobnoustrojów pod mikroskopem. Ten warsztat przybliży Wam fascynujący świat drobnoustrojów!

6-10 lat

Sala 4.3, IV piętro budynek A, Wydział BiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:30-19:30

Poznaj swoich mikrobiologicznych sąsiadów.

Prowadzą: Aleksandra Nowosad, członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Zajęcia mają na celu przybliżyć Państwu wiedzę o mikroflorze człowieka, zarówno tej prawidłowej jak i patogennej. Uczestnicy będą mieli okazje poznać metody obserwacji
i pozyskiwania materiału do badań mikrobiologicznych. Każdy uczestnik w sposób przystępny i bezpieczny będzie mógł dokonać wymazu np. z nosa, gardła, jamy ustnej, skóry lub wykonać odcisk palca. Wymaz zostanie następnie przeniesiony na odpowiednie podłoże mikrobiologiczne, tak aby można było zaobserwować wzrost pobranych drobnoustrojów.
Uczestnicy będą mieli również możliwość wykonania preparatu mikroskopowego
z wymazu, zabarwienia go metodą Grama i obejrzenia własnych bakterii w mikroskopie.
Zostaną również zaprezentowane metody identyfikacyjne stosowane we współczesnej diagnostyce mikrobiologicznej.

od 12 lat

Sala 135, I piętro budynek A, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

18:30-19:30

Ujrzeć niewidoczne – świat bakterii.

Prowadzą: mgr Weronika Gonciarz, Członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Uczestnik będzie miał możliwość udziału w warsztacie z mikroskopowania, którego głównym celem będzie nauka wykonania preparatu mikroskopowego z drobnoustrojów probiotycznych występujących w kefirze, jogurtach czy soku z kiszonej kapusty i ogórków. Preparaty będą oglądane w mikroskopie świetlnym. Dodatkowo będzie można zobaczyć te mikroorganizmy gołym okiem, na podłożach mikrobiologicznych. Uczestnicy będą mogli również obejrzeć specjalnie przygotowane wcześniej preparaty mikroskopowe drobnoustrojów.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro budynek A, ul. Banacha 12/16

14 z 25

Tak

18:30-19:30

MasterChef w świecie drobnoustrojów.

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów sprawdzą czy drożdże są żywe? Czy potrafią jeść i oddychać? Młodzi naukowcy będą mogli sprawdzić czym żywią się drożdże oraz co powstaje w wyniku fermentacji z tych substancji. Uczestnicy będą mieli również okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami drożdży. Na warsztatach prowadzący pokażą także jak w warunkach domowych sprawdzić obecność skrobi, która pełni rolę magazynu substancji zapasowych dla roślin, w różnych owocach i warzywach oraz w produktach żywnościowych produkowanych z wykorzystaniem drobnoustrojów tj. jogurt, kefir czy mleko. Mali naukowcy dowiedzą się jak samodzielnie przygotować jogurt, oraz jak utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit wpływa na zdrowie człowieka.

7-12 lat

Sala 242, II piętro budynek A, Wydział BiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

20:00-21:00

Poznaj swoich mikrobiologicznych sąsiadów.

Prowadzą: Aleksandra Nowosad, członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Zajęcia mają na celu przybliżyć Państwu wiedzę o mikroflorze człowieka, zarówno tej prawidłowej jak i patogennej. Uczestnicy będą mieli okazje poznać metody obserwacji
i pozyskiwania materiału do badań mikrobiologicznych. Każdy uczestnik w sposób przystępny i bezpieczny będzie mógł dokonać wymazu np. z nosa, gardła, jamy ustnej, skóry lub wykonać odcisk palca. Wymaz zostanie następnie przeniesiony na odpowiednie podłoże mikrobiologiczne, tak aby można było zaobserwować wzrost pobranych drobnoustrojów.
Uczestnicy będą mieli również możliwość wykonania preparatu mikroskopowego
z wymazu, zabarwienia go metodą Grama i obejrzenia własnych bakterii w mikroskopie.
Zostaną również zaprezentowane metody identyfikacyjne stosowane we współczesnej diagnostyce mikrobiologicznej.

od 12 lat

Sala 135, I piętro budynek A, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

20:00-21:00

Ujrzeć niewidoczne – świat bakterii.

Prowadzą: mgr Weronika Gonciarz, Członkowie Sekcji Mikrobiologicznej SKNB

Uczestnik będzie miał możliwość udziału w warsztacie z mikroskopowania, którego głównym celem będzie nauka wykonania preparatu mikroskopowego z drobnoustrojów probiotycznych występujących w kefirze, jogurtach czy soku z kiszonej kapusty i ogórków. Preparaty będą oglądane w mikroskopie świetlnym. Dodatkowo będzie można zobaczyć te mikroorganizmy gołym okiem, na podłożach mikrobiologicznych. Uczestnicy będą mogli również obejrzeć specjalnie przygotowane wcześniej preparaty mikroskopowe drobnoustrojów.

od 12 lat

Sala 4.4, IV piętro budynek A, ul. Banacha 12/16

7 z 25

Tak

20:00-21:00

MasterChef w świecie drobnoustrojów.

Prowadzi: Studenckie Koło Naukowe Bio-Mik

Uczestnicy warsztatów sprawdzą czy drożdże są żywe? Czy potrafią jeść i oddychać? Młodzi naukowcy będą mogli sprawdzić czym żywią się drożdże oraz co powstaje w wyniku fermentacji z tych substancji. Uczestnicy będą mieli również okazję obejrzeć drożdże pod mikroskopem oraz zaobserwować różnice morfologiczne pomiędzy żywymi i martwymi komórkami drożdży. Na warsztatach prowadzący pokażą także jak w warunkach domowych sprawdzić obecność skrobi, która pełni rolę magazynu substancji zapasowych dla roślin, w różnych owocach i warzywach oraz w produktach żywnościowych produkowanych z wykorzystaniem drobnoustrojów tj. jogurt, kefir czy mleko. Mali naukowcy dowiedzą się jak samodzielnie przygotować jogurt, oraz jak utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit wpływa na zdrowie człowieka.

7-12 lat

Sala 242, II piętro budynek A, Wydział BiOŚ, ul. Banacha 12/16

brak miejsc

Tak

 Przedstawienie teatralne/pokaz


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

15:30-17:00

Woda, słońce, powietrze las – kochamy Was!

Prowadzą: dr Karolina Matczak, mgr Marta Denel-Bobrowska, mgr Kamil Durka, nauczyciele i dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 52 w Łodzi

Przedstawienie teatralne skierowane do najmłodszych dzieci. Zapraszamy do wspólnej, aktywnej zabawy, w trakcie której dzieci poznają zasady ochrony środowiska, które nas otacza.

3-7 lat

Aula D, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

87 z 120

Tak

 warsztaty


CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

17:00-18:00

Zajrzyj sowie w talerz. Warsztaty wypluwkowe.

Prowadzą: : mgr Maciej Kamiński, mgr Kamila Gach, mgr Marta Leśniak [Sekcja Ornitologiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów UŁ]

Sowy znane są z tego, że niestrawione resztki pokarmu zwracają w formie tak zwanych wypluwek. Badając skład wypluwek można wiele dowiedzieć się o diecie i życiu tych nocnych łowców. Podczas warsztatów odbędzie się prezentacja przedstawiająca sowie zwyczaje dotyczące polowań oraz metodę badania wypluwek i identyfikowania znajdujących się w nich ofiar. Następnie młodzi badacze samodzielnie będą analizować wypluwki sów, oglądając ich zawartość pod binokularami.

od 12 lat

Sala 10, Budynek B Wydziału BiOŚ

brak miejsc

Tak

18:30-19:30

Zajrzyj sowie w talerz. Warsztaty wypluwkowe.

Prowadzą: : mgr Maciej Kamiński, mgr Kamila Gach, mgr Marta Leśniak [Sekcja Ornitologiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów UŁ]

Sowy znane są z tego, że niestrawione resztki pokarmu zwracają w formie tak zwanych wypluwek. Badając skład wypluwek można wiele dowiedzieć się o diecie i życiu tych nocnych łowców. Podczas warsztatów odbędzie się prezentacja przedstawiająca sowie zwyczaje dotyczące polowań oraz metodę badania wypluwek i identyfikowania znajdujących się w nich ofiar. Następnie młodzi badacze samodzielnie będą analizować wypluwki sów, oglądając ich zawartość pod binokularami.

od 12 lat

Sala 10, Budynek B Wydziału BiOŚ

brak miejsc

Tak

19:00-20:00

Mikrooczyszczalnia ścieków.

Prowadzą: : Aneta Rejnisz, Karolina Kuświk, mgr Anastazja Krzyżanowska (Studenckie Koło Naukowe Ochrony Przyrody)

Warsztaty na których dzieci mogą w bezpieczny sposób wykonać oczyszczalnię ścieków. Doświadczenie można powtórzyć w warunkach domowych. Warsztaty poprzedzone zostaną prelekcją na temat ścieków i ich oczyszczania, a zakończą się konkursem.

od 9 lat

Sala seminaryjna Bfi 54, Wydział BiOŚ, ul. Pomorska 141/143

10 z 20

Tak

20:00-21:00

Zajrzyj sowie w talerz. Warsztaty wypluwkowe.

Prowadzą: : mgr Maciej Kamiński, mgr Kamila Gach, mgr Marta Leśniak [Sekcja Ornitologiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów UŁ]

Sowy znane są z tego, że niestrawione resztki pokarmu zwracają w formie tak zwanych wypluwek. Badając skład wypluwek można wiele dowiedzieć się o diecie i życiu tych nocnych łowców. Podczas warsztatów odbędzie się prezentacja przedstawiająca sowie zwyczaje dotyczące polowań oraz metodę badania wypluwek i identyfikowania znajdujących się w nich ofiar. Następnie młodzi badacze samodzielnie będą analizować wypluwki sów, oglądając ich zawartość pod binokularami.

od 12 lat

Sala 10, Budynek B Wydziału BiOŚ

brak miejsc

Tak

Odwiedzin: 1922414 | Ostatnia aktualizacja: 2016-11-30, 14:55  Copyright 2011 Wydział Biologii UAM w Poznaniu. Projekt i wykonanie: brav

Pełną odpowiedzialność za organizację wydarzeń w ramach Nocy Biologów ponoszą lokalni organizatorzy akcji.